Agne Narusk

Ametlik proovipäev ei jäta inimest ilma hüvitisest või toetusest ega töötu staatusest.

Oletame, et leidsite töötukassast pakkumise, mis oma kirjelduselt võib teile sobida. Võib, aga ei pruugi. Kandideerite, tööandja kutsub proovipäevale ja maksab hiljem selle eest ka pisikest tasu. Aga töö polnud konti mööda ja mõtlete edasi otsida. Paraku võib see ühe päeva tasu kaasa tuua mitmeid ebameeldivusi. Töötuskindlustushüvitise saamise ajal töötamine – kas või päevane, võib töötu sellest staatusest ning (ühe päeva) hüvitisest ilma jätta. Sageli tööandjad, kes ausalt päevatasu välja maksavad, lihtsalt ei tea seda. Töötutest rääkimata.

„Tööproovi võimaluse loomisel on korrastav eesmärk,“ ütles töötukassa juhatuse liige Pille Liimal. „Tööseadus sellist võimalust – lühiajaliselt tasuta tööd proovida – ei anna, ikka tuleb maksta. Kui juba inimene töö juurde lubatakse, tähendab see töösuhet ja tasu tehtu eest. See võib registreeritud töötule probleeme kaasa tuua.” Samas näitavad töötukassa kogemused, et väga paljud tööandjad seavad eeltingimuseks proovipäeva või -töö. Miks ka mitte, kasu on mõlemapoolne, nentis Liimal.

Tööproovi päevadel täidab töötu tavalisi tööülesandeid ning tutvub ettevõtte töötajate, töötingimuste ja -kultuuriga, seisab töötukassa selgituses. Tööandjal on samal ajal võimalik hinnata nii kandideerija oskusi kui ka isikuomadusi. Ideaalis peaks proovitöö kestma vaid mõne tunni kuni päeva, igal juhul mitte üle kolme päeva. Proovipäeva võimaluse kasutamine on vabatahtlik ja sel ajal säilib õigus olla töötuna arvel ning saada töötuskindlustushüvitist või töötutoetust. Väheoluline pole seegi, et proovipäevade ajal makstakse töötule sõidutoetust.

Sellise tööproovi korraldamise eelduseks on see, et töökohta pakutakse töötukassa kaudu. Töötukassa inimesed lepivad tööandjaga tingimustes ise kokku ning jälgivad neist kinnipidamist. Kui tööotsija nõustub tööprooviga kohal, mida töötukassa ei vahenda, ei sekku töötukassa sellesse mitte mingil moel. Töötukassa ei korralda tööproovi ka siis, kui pakutavat läheb „testima” inimene, kes on varem sama tööandja juurde samale ametikohale kandideerides juba proovi läbinud või olnud seal tööpraktikal.

Proovipäevas või -töös kui sellises pole iseenesest midagi uut. Euroopas on see üsna levinud viis üksteist katsetada, selle kui tööturuteenuse poolest paistab eriti silma Inglismaa. Parim, mis proovitöö käigus võib juhtuda, on see, mida keegi parimaks peab. Näiteks väljute uksest, leping taskus. Või aitas proovipäev ära hoida hilisemaid tõenäolisi probleeme.

Proovijale sõidutoetus

•• Töötul on õigus saada töö-proovil osaletud päevade eest sõidutoetust 0,10 eurot ühe kilomeetri kohta järgmistel tingimustel:

– ta on tööproovi ajal töötuna arvel; tema elukoht asub tööproovi kohast vähemalt 500 meetri kaugusel; töötu kandideerib töötukassale vahendada antud vabale töökohale ning tööproovil osalemine on eelnevalt töövahenduskonsultandi või juhtumikorraldajaga tööotsimiskavas kokku lepitud.

•• Toetuse saamiseks tuleb esitada avaldus ja tööandja täidetud osavõtugraafik.

•• Kui tööotsija tööproov lõpeb ametisse saamisega, võib osavõtulehe saata posti teel töötukassa kohalikku esindusse.

Allikas: töötukassa