Meie igapäevases töös võib tekkida ootamatuid olukor­di, kus töökaaslasega või tööruumidesse sattunud inimesega juhtub õnnetus. Sageli leitakse kiirabi kohale jõudes, et kannatanu saa­tus oli otsustatud juba enne kiirabi saabumist töötajate tegevusetuse tõttu.

Esmaabi eesmärk on taga­da elusignaalide olemasolu kiirabi tulekuni. Selleks on hädavajalik osata anda kan­natanule võimalike ohtlike tagajärgede ennetamiseks esmast abi.

Selleks et saaksime ja oskak­sime esmaabi anda, on tähtis, et töökohas oleks vastavate oskustega ja koolituse saanud töötajad, kes suudavad kiirelt ja rahulikult tegutseda. Abi puudumine võib kannatanu seisundit halvendada või viia surmani. Kõige olulisem on aga esmaseks abistamiseks esmaabivahendite komplekt.

Esmaabiandja

Esmaabi andmiseks peab tööandja määrama vastutavad töötajad ja korraldama neile ettevõtte kulul väljaõp­pe hiljemalt ühe kuu jooksul alates nende määramisest. Väljaõppekursuse aluseks on Eesti Punase Risti 16-tunnine õppekava. Täiendõpe toimub iga kolme aasta järel ja selle minimaalseks kestuseks on 6 tundi. Mitme allüksuse või vahetusega töö korral peab igas allüksuses või vahetuses olema kohal vähemalt üks esmaabi anda oskav töötaja.

Esmaabivahendite kapp

Esmaabikapi või kaasas­kantava esmaabivahendite komplekti asukoht peab olema nõuetekohaselt mär­gistatud (joonis 1). See peab asetsema kergesti juurdepääsetavas kohas ja olema kõi­gile töötajatele kättesaadav.

Töötajate juhendamine

Töötajate esmajuhendamisel töötamiskohas tuleb töötajale tutvustada:

Hädaabitelefoni ja esmaabi­vahendite asukohta.

Töökohal kasutatavaid ohumärguandeid.

Abivahendeid, mida töö­õnnetuse korral kasutada. Kelle poole ja kuhu pöörduda esmaabi saamiseks.

Esmaabivahendid

Miinimumnõuded esmaabivahenditele väikeettevõttes või ettevõtte eraldiasetsevates struktuuriüksustes on välja toodud sotsiaalministeeriumi 13.12.1999 määruses nr 82 «Es­maabi korraldus ettevõttes kehtestamine".

Esmaabiandja ülesanded

Esmaabiandja täidab järg­misi ülesandeid:

Annab esmaabi tööõnnetu­se või tervisekahjustuse kor­ral. Jälgib esmaabivahendite vastavust kehtestatud nõue­tele ning vajadusel täiendab nende kogust või uuendab sisu. Kontrollib esmaabikapi sisu ja esmaabivahendite kehtivusaega (seda tuleb teha vastavalt vajadusele ja vähe­malt üks kord kuus).

Korraldab kiirabi kutsumi­se, kui esmaabi andmisega ei ole võimalik probleemi lahendada.

Jaanika Rõõmus
Lääne inspektsiooni tööinspektor