Küsimus: Pikaajaline töötaja ei ole väga hästi suutnud ettevõtte arenguga kaasa minna, töö tulemus ei rahulda tööandjat.
Tööandja otsustas sellele ametikohale võtta uue töötaja. Senise töötajaga räägiti läbi, et ta viiakse madalamale ametikohale, suuliselt oli ta sellega nõus, aga kui läks dokumentide vormistamiseks, keeldus alla kirjutamast.

Tööandja on nüüd probleemi ees: uue töötajaga on kokku lepitud, et peaks tööle tulema, aga vana ees. Vanale töötajale on tööandja poolt ka hoiatus tehtud. Ilmselt võiks temaga lihtsalt töölepingu üles öelda, aga kui teha seda natuke pehmemalt, kas oleks õige lasta kahel töötajal mingi aeg koos töötada ja siis kehvem töötaja (vana töötaja) lihtsalt koondada?

Vastus: Kui töötaja ei tule tööga toime, siis see on töölepingu ülesütlemise aluseks TLS § 88 lg 1 p 2 järgi. Kui töötaja otseselt rikub töölepingut, siis võib tegemist olla TLS § 88 lg 1 p 3 juhtumiga.

Arvestada tuleb, et tööandja peab lepingu üles ütlema mõistliku aja jooksul ajast, mil ta sai teada ülesütlemise aluseks olevast asjaolust.

Kui tööandjal on piisavalt tööd, et võimaldada seda kahele isikule, siis võib lasta kahel töötajal koos töötada. Samas ei saa me soovitada kunstlikult koondamise situatsiooni loomist.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Lemmi Kann
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.