Helve Toomla, jurist

Minu töökoht koondati juunis 2010. Sellest ajast olen töötu ja arvel töötukassas. Kuidas peaksin suhtuma oma endise töölepingu punkti, mis käsitleb lisatasu maksmist ärisaladuse hoidmise ja konkurentsi osutamise keelu eest aasta jooksul pärast töölepingu lõpetamist? Nimetatud punkt keelab mul konkurendi juures töötamise aasta jooksul ja selle eest peaks tööandja maksma mulle iga kuu alampalga suurust eritasu. Kas mul on õigus sellele lisatasule? Mida te soovitate mul ette võtta ja kas üldse enam saab midagi ette võtta?

Küsimuses on nõu andmiseks liiga vähe andmeid: pole teada, kellena küsija töötas, kas tal oli teada, mida tööandja pidas ärisaladuseks, kas tööandjal oli eriline majanduslik huvi sellise lepingu sõlmimiseks, kas töölepingu lõppemisel sõlmiti eraldi mingeid kokkuleppeid saladuse hoidmise ja konkurentsi keelu osas, kas ta on esitanud tööandjale tasu nõudeid jne.
Nüüd võib nõuete esitamiseks juba liiga hilja olla, sest individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse § 6 kohaselt on nõude esitamise tähtaeg töövaidluskomisjoni või kohtusse pöördumiseks neli kuud (välja arvatud töölepingu ülesütlemise vaidlustamine ja töötasu nõude esitamine, mille puhul on tähtaeg vastavalt 30 kalendripäeva ja kolm aastat).
Praktikas on ärisaladuse hoidmise kohustuse ja konkurentsi osutamise keelu rikkumise üle olnud päris palju vaidlusi, soovitan lugeda riigikohtu lahendeid 3-2-1-115-05, 3-2-1-121-06, 3-2-1-150-10 ja 3-2-1-39-11.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
Vastused ilmuvad samas rubriigis esimesel võimalusel.