Külmade ilmad on toonud kaasa küsimuse, millised on töötajate õigused ja tööandjate kohustused, et tagada välitingimustes ohutu töötamine. Samuti on probleeme jahedate büroo- ja kaupluseruumidega, kus ei ole tagatud tööks sobiv õhutemperatuur.
Vastavalt valitsuse 14. juuni 2007. aasta määrusele „Töökohale esitatavad töötervishoiu ja tööohutuse nõuded“ on tööandjal kohustus kaitsta töötajaid ilmastikumõjude eest, mis võivad neid ohustada või nende tervist kahjustada. Samuti sätestab töötervishoiu ja tööohutuse seadus, et töökeskkonnas toimivad füüsikalised, keemilised, bioloogilised, füsioloogilised ja psühholoogilised tegurid ei või ohustada töötaja ega muu töökesskonnas viibiva isiku elu ega tervist.

Järgnevalt on toodud töötervishoiu ja tööohutuse olulisemad nõuded, mida tööandja on kohustatud täitma oma töötajate tervise huvides külmas töötamisel.

Külmakahjustuste vältimiseks välitöödel peab tööandja varustama töötajad ilmastikule vastavate tööriiete ja jalanõudega. Töötamisel külmas keskkonnas peab töötajal olema võimalus end kusagil soojendada ja vajadusel ka riideid kuivatada. Samuti on oluline, et tööaja sisse arvestatavate puhkepauside ajal oleks võimalik juua kuuma jooki. Puhkepauside kestuse ja perioodi valikul tuleb arvestada töötajate ettepanekutega.

Siseruumides on soovituslik tagada kerge füüsilise töö puhul õhutemperatuur 19-24 kraadi. Selline temperatuur peaks olema tagatud näiteks kontoritöö puhul. Keskmise ja raske füüsilise töö korral on soovituslik tagada õhutemperatuur 15-19 kraadi. Tööruumid (sh olmeruumid) peavad olema väliskeskkonnast piisavalt termoisoleeritud, arvestades selles ruumis tehtava töö laadi ja töötaja füüsilist koormust.

Tööinspektsioon soovitab tööandjatel seoses praeguste külmade ilmadega suhtuda tõsiselt töötajate tervise võimalikku ohustamisse ja arvestada töötajate mõistlike ettepanekutega.

Külmas keskkonnas töötamisel suureneb oht külmetuda sest külma toimel inimese nahaveresooned ahenevad, et säilitada kehas normaalne temperatuur. Külmetusohtu suurendavad veelgi suur õhuniiskus, tuuletõmbus ja ebasobiv või vähene riietus. Tuuletõmbus suurendab keha ebaühtlast jahtumist, mistõttu suureneb oht haigestuda külmetushaigustesse. Samuti ägenevad tuuletõmbuses töötamisel viirushaigused ning luu-, lihas- ja liigessüsteemi hädad.

Lõuna inspektsiooni tööinspektor-uurija
Küllike Kuusik