Agne Narusk

Riigikogu võttis nädala eest vastu töölepinguseaduse muutmise seaduse, mis muu hulgas tähendab seda, et tasustamata kümnepäevast lapsepuhkust saavad peagi kasutada mõlemad vanemad.

Seni tuli emal ja isal omavahel kokku leppida, sest kalendriaastas võis täiendavat lapsepuhkust võtta vaid üks vanem. Muudetud kujul on töölepinguseadus kooskõlas Euroopa Liidu vanemapuhkuse direktiiviga, mis tuli üle võtta hiljemalt tänavu märtsiks – see oligi kogu ettevõtmise põhjus.

Õigus saada igal kalendriaastal kuni kümme tööpäeva tasustamata lapsepuhkust on nüüd emal ja isal, kes kasvatavad kuni 14-aastast last või kuni 18-aastast puudega last. Peale selle näeb seadus endiselt ette kolm kuni kuus tööpäeva tasustatud lapsepuhkust aastas kas emale või isale, kuid nende ajal maksab riik üksnes alampalka, millest arvestatakse maha tulumaks.

Kasutamata lapsepuhkusepäevad edasi ei kandu, need aeguvad iga aasta lõpus. Oluline on teada sedagi, et n-ö palgata puhkuse ajal puhkuse­staaž ei jookse.

Kogu artiklit saab lugeda Eesti Päevalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.


imelik vastas teemale: #49202 12 aastat 2 kuud tagasi
parandus:
4,25 eurot päev on TASUSTATUD lapsepuhkuse tasu.
imelik vastas teemale: #49201 12 aastat 2 kuud tagasi
...Peale selle näeb seadus endiselt ette kolm kuni kuus tööpäeva tasustatud lapsepuhkust aastas kas emale või isale, kuid nende ajal maksab riik üksnes alampalka, millest arvestatakse maha tulumaks....

See ei vasta tõele, 4,25 eurot päev on tasustamata lapsepuhkuse tasu.

... Oluline on teada sedagi, et n-ö palgata puhkuse ajal puhkuse­staaž ei jookse...

Sellega ei saa samuti nõustuda, sest tasustamata lapsepuhkus ei ole n-ö palgata puhkus!!! ja pole see ka mitte - poolte kokkuleppel antud tasustamata puhkuse aeg vaid see on TLS § 64. Tasustamata lapsepuhkus mida ei määra poolte kokkulepe.