Eesti palgad on Euroopa omadega võrreldes kasinad. Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi kinnitusel on Eestis vähe ettevõtlikkust, teadmistepõhist ettevõtlust ning riskivalmidust ja seepärast on ka palgad väiksed.

Eestit ja Saksamaad vaadates on keskmise palga vahe neljakordne, sisemajanduse kogutoodang SKT inimese kohta erineb aga kaks korda.

«Milles on peamine probleem? Kehtib paraku lihtne tõsiasi, et selleks, et SKT ja palgad saaksid pikaajaliselt naabritest kiiremini tõusta, peaksime olema võimelised oma kaupu ja teenuseid eksportima,» rääkis Palm.

«Eelkõige peaksime olema suutelised kasvatama avatud sektoris lisandväärtust, seejuures tuleks tõsta omanikutulu osakaalu.»

SKT ja keskmise palga võrdlus jääb Palmi kinnitusel ka liiga üldiseks, et teha konkreetseid järeldusi. «Ka enne Eesti majanduskriisi oleks saanud SKT ja keskmise palga suhte alusel väita, et palk on Eestis madal ja peaks hüppeliselt tõusma,» kommenteeris ta.

Tööturud on globaalsed ning see paneb suures plaanis palkade suhte paika. «Ei saa küsida 20- protsendilist palgatõusu, kui sama töö teevad ära naabrid 20 protsenti odavamalt,» tõdes ökonomist.

Selleks, et palgad kasvaksid, saab Eesti pakkuda soodsamat majanduskeskkonda, kus tehakse kvaliteetsemat ning kõrgemat lisandväärtust loovat tööd. Samuti on kõigil võimalus osaleda aktsionärina ettevõtluse riskide jagamisel ning teenida siis kõrgemat sissetulekut.

Üks märk sellest, et ettevõtluskeskkonna atraktiivsus ja muuhulgas ka palgatase on üldiselt konkurentsivõimeline on see, kui Eestisse tuleb uusi välisinvesteeringuid.

Paraku ei saa aga palgad kasvada pikaajaliselt kiiremini kui loodud lisandväärtus. «Oluline, et see protsess toimuks stabiilselt ning kooskõlaliselt majanduse tasakaaluga.»

«Orientiiriks Skandinaavias on palkade kasv ca 2-3 protsenti aastas. Saksamaal on palgakasv olnud üks Euroopa madalamaid ja samas on majandus nüüd üks Euroopa tugevamaid. Seega alguses on investeeritud ning nüüd korjatakse vilju,» nentis Palm.

2010. aastal oli keskmine palk Eestis eurostati andmetel 9 712 eurot, Saksamaal aga 42 400 eurot aastas. Samal aastal oli IMFi andmetel SKT Eestis 20 187 dollarit ja Saksamaal 37 935 dollarit inimese kohta aastas.

Tööjõupuudus Eestis aastaks 2016 küll süveneb, kuid üle üleriigilist palgarallit see endaga kaasa ei too, selgub Ernst & Youngi ning Oxford Economicsi kevadisest euroala majandusprognoosist.

Adele Pao