Kristiina Viiron

Keskmist palka teenivas kolme lapsega peres jääb sissetulek pereliikme kohta alla vaesusmäära.

Mõni päev tagasi andis maksu- ja tolliamet teada teise kvartali keskmise väljamakse suuruse – 823 eurot. Paraku peavad pooled töölkäijad leppima märksa madalama palgaga: teise kvartali mediaanväljamakse ehk summa, millest suuremaid ja madalamaid väljamakseid tehti võrdselt, oli 655 eurot. Seega pani rohkem kui 260 000 inimest (väljamakseid tehti 527 599 inimesele) teise kvartali igas kuus taskusse netosummana alla 522 euro.

Arutelu üliõpilaste õppetoetuste vajaduspõhise süsteemi üle on viimastel kuudel toonud püüne peale veel ühe summa – 280 eurot ehk vaesuse määra (aluseks 2010. aasta arvutus). Igaüks, kelle sissetulek pereliikme kohta jääb alla selle summa, elab juba vaesuses. Kui neil eespool kirjeldatud 260 000 inimesel tuleb oma palka jagada kellegagi, kellel sissetulek puudub, näiteks lapse või lastega, ongi pere vaesuses.

Kui aga arvestada, et Euroopa standardi järgi elab vaesuses pere, kelle sissetulek jääb alla 60% riigi keskmisest mediaanpalgast pereliikme kohta, on vaesuse määraks veelgi suurem summa – 313 eurot. Seega ei pruugi vaesusest pääsemiseks piisata enam keskmisestki sissetulekust. Näiteks kolme lapsega peres, kus mõlemad vanemad teenivad keskmist palka, jaguneb sissetulek viie inimese vahel ja igaühe kohta tuleb 260 eurot. Sissetulekute hulka tuleb lisada ka lastetoetus (kolmelapselisele perele 92,9 eurot), aga seegi ei too peret vaesuse määrast välja.

Kogu artiklit saab lugeda Eesti Päevalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.