Helve Toomla, jurist

Tööandja lõpetas meiega töölepingud ja soovib sõlmida töövõtulepingud.
Samal ajal ta nõuab, et me ei tohi ühegi teise tööandja heaks töötada. On tal see õigus ja mida mina enda kaitseks teha saan, sest töökoormus lubaks teha lisatööd ja selleks on ka rahaline vajadus?

Kahjuks ei selgu, mis tööd küsija tegi töölepingu alusel ja kas ta teeb sedasama ka töövõtulepingu järgi. Kui uue lepinguga jätkatakse sama tööd, samal tööajal ja tööandja kontrollib töö tegemist endistviisi, siis on põhjust arvata, et tegemist on töölepingulise suhte varjamisega. Sel juhul tuleks töövaidluskomisjonis või kohtus vaidlustada lepingu olemus ja nõuda töövõtulepingu tunnistamist töölepinguks. Vaidlustamisel peab silmas pidama tähtaegu, sest töövaidluskomisjonid lähtuvad üldisest neljakuulisest tähtajast arvates lepingu sõlmimisest.

On töid, mida saab teha nii töö- kui ka töövõtulepingu alusel. Näiteks raamatupidaja võib mõlemat varianti kasutada – töötada töölepinguga ühe tööandja juures, alludes igapäevaselt tema juhtimisele ja kontrollile ja osutada firmadele teenust töövõtu- või käsunduslepingu alusel. Siiski peab alati silmas pidama tööandja äri- ja tootmissaladuse hoidmise ja konkurentsipiirangu kohustust.