Allikas: Tartu Ekspress

Kui arst diagnoosib patsiendil surmava haiguse ja teatab, et tal on elada jäänud teatud hulk aastaid või päevi - kas siis maksed pensionisambasse peatatakse, küsib Tartu Ekspressi lugeja.

Kui olen näiteks 50aastane ja tean, et mul on elada jäänud veel ligemale kaks aastat, kas siis on võimalik kogutud raha ka kohe kätte saada? Pensioniealiseks elamiseks puudub ju niikuinii igasugune lootus. Juhul kui raha saab kätte, siis kuidas on see summa maksustatud?

Vastab rahandusministeeriumi avalike suhete spetsialist Liisi Poll:

Kohustuslikus kogumispensionis ehk II sambas ei ole võimalik makseid peatada ning ei ole võimalik ka raha enne riiklikku pensioniiga välja võtta (va juhul kui tegemist on pärimisega). II samba makse on olemuselt sarnane sotsiaalmaksuga, st kui inimene saab töötasu, siis peab seda maksma.

Täiendavas kogumispensionis ehk III sambas on võimalik makseid peatada igal ajal ning samuti on võimalik ka raha varem välja võtta. Sellega kaasnevad kulud sõltuvad paljuski valitud tootest. Raha väljavõtmisel enne 55. eluaastat tuleb maksta tulumaksu kogu summalt. Juhul kui isik on alaliselt ja täielikult töövõimetu, siis on maksumäär 10%. Täpsemalt saab lugeda III samba väljamaksete maksustamisest siit - http://www.pensionikeskus.ee/.

Eestielu.ee