Helve Toomla, jurist

Olen hetkel lapsehoolduspuhkusel olev õpetaja. Mullu septembris nõustusin teises koolis poole koormusega töötama. Paraku usaldasin inimesi ja kirjutasin alla töövõtulepingule. Alles nüüd sain teada, et sellega seoses ei ole mul suvel loota ühtegi puhkusepäeva. Kas õpetajal on üldse võimalik töövõtulepinguga töötada või kas on võimalik see tagantjärele muuta ümber töölepinguks, et saada tasu ka väljateenitud puhkuse­päevade eest?

2009. a jäeti haridusseadusest välja säte, mille kohaselt reguleeris pedagoogide töösuhteid töölepingu seadus. Sellega võib-olla sooviti anda koolidele vabadus sõlmida peale töölepingu ka võla­õigus­seadusest tulenevaid teenuse osutamise lepinguid.

Töö­võtu­lepingut ma õpetaja jaoks sobivaks ei pea, sest siis kohustuks õpetaja teenuse osutamisega saavutama kokku­lepitud tulemuse, kuid vaevalt see koolis kohe võimalik on. Pigem võiks kõne alla tulla käsundus­leping. Selle järgi peaks õpetaja vähemalt käsundiandja juhiseid täitma.

Nii töövõtu- kui ka käsundus­lepingu puhul peab inimene olema töö tegemise viisi, aja ja koha valikul olulisel määral iseseisev (TLS § 1 lg 4). Ei ole kuigi usutav, et õpetaja seda olla saab. Seega võib küsija taotleda tööandjalt oma töövõtulepingu ümbervormistamist töölepinguks. Kui seda ei tehta, siis saab ta vaidlustada lepingu olemuse töövaidluskomisjonis või kohtus ja nõuda töölepingul põhineva töösuhte tunnustamist ja kõike töölepingust tulenevat, sh puhkusetasu. Töövaidlusorganisse pöördumisel tuleb arvestada aegumistähtaegadega.

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.