Delfi Majandus

CV-Online`i esindajad jagasid Facebooki lehel vastuseid küsimustele, mis tööotsijatele kõige südamelähedasemad.

Karina: miks palgad nii väiksed alati on?

CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross: Eks jääb ikkagi selle taha kinni, et me ei suuda oma tooteid ja teenuseid välismaailmale kallilt müüa ehk tegeleme väikest lisaväärtust loovate tegevustega ja alltöövõtuga. Madalate palkade põhjuseks võib kohati olla ka tööportsesside vähene efektiivsus – kui inimene teeb näiteks tootmises nö masina tööd. Sisuliselt annaks tootmisprotsessis efektiivsemaks muuta, aga selleks oleks vaja investeerida. Kohati aga ei ole tööandja sellest huvitatud (jättes sellega võtmata lisariske).

Muidugi on ka võimalus, et tööandja ongi orienteeritud odava tööjõuga opereerimisest, arvestades kõrge kaadrivoolavusega ja ongi sellise nö strateegia valinud.

Palkade võrdlust välisriikidega soovitan lugeda siit -
http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/kas-kumne-aasta-parast-on-keskmine-palk-7000-eurot-kuus.d?id=65783308

Toon ka kohe ühe huvitava lõigu välja: „Eestlaste sissetulek on kahe aastakümnega saavutanud taseme, mis oli omane 1993. aasta Iisraelile, ning toonase Hispaania ja Itaalia palgad on kohe-kohe samuti käeulatuses. Tõsi, praegu on need riigid ikkagi mitu korda rikkamad kui Eesti. Kuid 1993. aastal oli vahe mitmekümnekordne.“

Seega arengud toimuvad nö õiges suunas, aga võtavad aega, nagu enamik arenguid. Mida iga inimene ise saab selleks ära teha, on püüda anda oma panuse efektiivsemasse tootmisse / teenuste pakkumisse. Teiseks ei tasu ennast nö odavalt müüa ja teha enne tööle minemist taustauuringuid ettevõtte kohta, mis palka pakutakse ning leida endale sobivaim tööandja. Ühtlasi tuleks teada enda tugevusi, leida oma nišš ja müüa enda töötunde kallilt.