Autor Heili Haabu | Avaldatud: 27. märts 2013

Summeeritud tööajaga töötajatele tööajakavade koostamisel tuleb tööandjatel eriti hoolikalt panna tähele ja arvestada seaduse nõudeid puhkeajale ning -pausidele, samuti ületunnitöö piiranguid. Tavaliselt on tööandjad töö- ja puhkeaja regulatsioonidest hästi informeeritud ja tööajakavade koostamisel neid ka järgivad. Probleeme tekitab aga tööajakavade jooksev muutmine.

On üsna tavaline, et aeg-ajalt tekib vajadus teha muudatusi töötajatele teatavaks tehtud tööajakavades kas siis tulenevalt tootmisprotsessi hädavajadusest, teise töötaja asendamisest või muul põhjusel, mida ajakava koostades ei saanud ette näha. Praktilisest vajadusest lähtudes tehtud kiire tööajakava muudatus võib aga tähendada, et kolleegi asendama või hädaolukorda lahendama nõustunud töötajal ei jää tööpäevade vahele minimaalset seadusega nõutavat 11-tunnist puhkeaega või jääb ta iganädalane puhkeaeg täiendava töövahetuse tõttu vastaval 7‑päevasel perioodil seadusega nõutavast 36-tunnisest miinimumist lühemaks.

Eelkirjeldatud läbimõtlematud tööajakava muudatused võivad kaasa tuua väärteomenetluse algatamise tööandja suhtes. Rahatrahv töö tegemise aja piirangu rikkumise eest on tööandja kui juriidilise isiku karistamisel kuni 1300 eurot ja rikkumise eest vastutava füüsilise isiku karistamisel kuni 400 eurot iga rikkumise eest. Kuivõrd Tööinspektsiooni nõuab oma kontrolli käigus tavaliselt tööandjatelt tööaja arvestuse dokumentide esitamist, on tööaja piirangutest mittekinnipidamisel väärteomenetluse algatamine vägagi reaalne.

Tööandja vastutust ei välista asjaolu, et töötaja oli graafiku muutmisega nõus, leppides seadusega ettenähtust lühemates puhkeaegades, või soovis ise suurema töötasu saamiseks täiendavaid ületunde teha, ületades seadusega lubatud ületunnitöö mahtu. Isegi olukorras, kus kaks töötajat lepivad omavahel kokku üksteise asendamises, ei ole välistatud tööandja vastutus, kui ta sellist asendust vaatamata töö- ja puhkeaja regulatsiooni rikkumisele lubab.

Eeltoodud artikkel ilmus ka Äripäeva rubriigis “Käsiraamatu autor annab nõu”, 25. märtsil 2013. a.

Heili Haabu on Äripäeva “Ettevõtja Käsiraamatu” kaasautor