Alaseljavalud on juhtivaks puude põhjustajaks kogu maailmas ning peaaegu iga kümnes inimene kannatab alaseljaga seotud hädade käes. Ühtlasi on alaseljavalud süüdi umbes kolmandikus töövõimetuse juhtudes.

Mingis elufaasis on alaseljavalusid kogenud peaaegu igaüks, seda sõltumata soost, vanusest, elukohast, sotsiaalökonoomilisest seisust, haridustasemest ja tegevusalast, kirjutab ERR teadusportaal. Enamike alaseljavalude korral on kindel põhjus ebaselge, siiski on tegurid, mis selliste vaevuste riski tõstavad. Nende tegurite hulka kuuluvad vanem iga, madalam haridus, tüsenemine, stress, ärevus või depressioon ning ka tegevused, mis eeldavad raskete asjade tõstmist või on väga stressirohked.

Aastal 2010 mõjutasid alaseljavalud maailmas 9,4 protsendi inimeste elu; sellised hädad põhjustavad rohkem tegevusvõimetust kui mistahes teised terviseprobleemid.

Põllumajanduses, loomakasvatuses, metsanduss, kalanduses ja jahipidamises töötavatel inimestel võib alaseljavalude risk olla teiste elukutsete esindajatega võrreldes neljakordne. Kõrgenenud riski täheldati ka tootmistöölistel, teenindajatel ja transporttöölistel.