Lugeja küsib:
Kas on seaduses kuidagi täpsemalt määratletud puhkeaeg tööajal? Olen teenindaja, kes seisab ja kõnnib palju, tööpäeva pikkused siis vastavalt kas 10h või 8h. Kas mulle on ette nähtud iga kindla aja tagant mingi kindel minutite arv puhkuseks ja kas on oluline kuidas oma pausi kasutatakse, st kas söön või suitsetan?

Vastab Tanel Melk, partner/jurist, Advokaadibüroo LMP OÜ

Vastavalt TLS § 47 lõikele 2 on tööandjal kohustus võimaldada töötajale vähemalt kuuetunnistuse töötamise järel üks 30-minutiline vaheaeg. Tegemist on tööpäevasisese vaheaja miinimumtingimusega. Kui tööaeg päevas ületab 12 tundi, tuleb töötajale tagada kaks 30-minutilist vaheaega.

Tööandjal tuleb arvestada ka töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 9 lg 3¹, mille kohaselt peab tööandja suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise või monotoonse töö puhul võimaldama tööpäeva või töövahetuse jooksul töötajale vaheajad, mis arvestatakse tööaja hulka. Seega olenevalt töö iseloomust näeb seadus ette ka teatud erisused tööpäevasiseste puhkeaegade osas.

Nagu eelnevalt märgitud, on Teil õigus 10- või 8-tunnise tööpäeva jooksul saada üks 30-minutiline vaheaeg. Rohkem vaheaegu või pause seadus ette ei näe. Samas peab tööandja võimaldama töötajale tööpäevasiseseid vaheaegu, kui tegemist on suure füüsilise koormusega. Seadus ei kirjuta ette, kuidas peab töötaja ette nähtud vaheaegu kasutama.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.


! vastas teemale: #51391 9 aastat 11 kuud tagasi
"Iga tunni jooksul peaks inimene vähemasti 10-15 mini saama WC külastamiseks."

See rohkem ettekääne suitsupausideks!
?? vastas teemale: #51390 9 aastat 11 kuud tagasi
"Iga tunni jooksul peaks inimene vähemasti 10-15 mini saama WC külastamiseks."

Iga tunni jooksul?? Kas sul on põiega probleemid või? Sul tuleks ehk arsti külastada sellise murega.
Küllike vastas teemale: #51389 9 aastat 11 kuud tagasi
10h tõõpäeva jooksul on ettenähtud 30 min pausi, kogu päeva jooksul ühesõnaga WC minna ei tohi see eeldab ka pausi, kas siis tuleks püksi lasta?
Mis seadused need sellised on, kes selliste seaduste eest on maksnud erakondlastele?
Iga tunni jooksul peaks inimene vähemasti 10-15 mini saama WC külastamiseks.