Lisatud 30.06.2014 | Uuendatud 01.07.2014

1. juulil käivitub töötamise register, mis võimaldab koguda infot Eestis tööd tegevate füüsiliste isikute kohta. Töötamise registreerimisel kogutavat infot on võimalik muu hulgas kasutada töötamise ajalisest kestvusest ja saadud tasust sõltuvate toetuste, hüvitiste, pensionite määramisel, hüvitiste maksmise ja sotsiaalteenuste osutamise õigsuse järelkontrolli teostamisel ning ravikindlustuskaitse perioodi arvestamisel, maksude arvestamise ja tasumise õigsuse kontrollimisel.

Töötukassa hakkab töötamise registri andmeid kasutama töötuskindlustuse seaduse alusel makstavate hüvitiste ja töötutoetuse määramisel.

Alates 1. juulist muutuvad töötuskindlustusstaaþi arvestuse põhimõtted. Seni on toimunud töötuskindlustusstaaþi arvestus kassapõhiselt ehk üks kuu töötuskindlustusstaaþi tekib inimesel iga kalendrikuu eest, mil talle on makstud tasu ja millelt on kinni peetud töötuskindlustusmakse. Töötamise registri rakendumine annab võimaluse minna üle töötamise perioodide põhisele kindlustusstaaþi arvestusele ja sellega kaotatakse olukord, kus sama pikkade töötamise perioodide alusel tekiks erineva pikkusega kindlustusstaaþ. Senine kindlustusstaaþi arvestus säilitatakse töö tegemise korral võlaõigusliku lepingu alusel.

Kuigi tööandjal on aega töötamise registris lõpetamise kanne töötamise kohta teha kümne päeva jooksul lõpetamise päevast arvates, soovitame seda teha siiski esimesel võimalusel, kuna inimene võib juba töötamise lõppemisele järgneval päeval esitada avalduse nii töötuna arvelevõtmiseks ja töötushüvitiste taotlemiseks.

Hüvitis koondamise korral taotlemise kord ei muutu ning ka peale 1. juulit 2014 tuleb tööandjal esitada töötukassale avaldus küll aga ei pea tööandja kandma enam avaldusele töö- või teenistussuhte alguse ja lõppemise kuupäevi ega lõppemise alust, kui nimetatud andmed on kantud töötamise registrisse. Ülejäänud andmed (isiku nimi, isikukood, ametniku teenistusstaaþi pikkus, pangakonto number, e-posti aadress) tuleb tööandjal avaldusele kanda samamoodi nagu praegu.

Töötamise register aitab vähendada tööandja halduskoormust suhtlemisel töötukassaga ja annab töötukassale võimaluse liikuda veelgi „paberivabama“ menetluse suunas. Omalt poolt tahaksime julgustada tööandjaid rohkem kasutama avalduste esitamiseks ka töötukassa iseteenindusportaali.

Lisaks eelkirjeldatud muudatustele aitab töötamise register välistada õigusliku aluseta hüvitiste maksmist juhtudel, kui inimene ei teavita töötukassat oma tööleasumisest. Täna kahjuks unustatakse mõnikord teatada oma tööle asumisest või tehakse seda hilinemisega. See on toonud kaasa vajaduse töötukassal täpsustada tööle asumisega seotud asjaolusid ka tööandjaga. Töötamise registri rakendumisega on teave isiku töötamise kohta kättesaadav n.ö reaalajas ja aitab tulevikus välistada töötuna arveloleku ja töötamise kattumisi.