Härra Kasuliku poole pöördus lugeja, kelle sõnul tekitab puhkuse võtmine tööandjaga alati vaidlusi.

"Puhkuse saamisega on firmas iga-aastane jama. Kui lepingus on kirjas, et töötajal on õigus võtta 28 kalendripäeva puhkust, siis kuidas saaks ülemusele selgeks teha, et ma võin ise vabalt valida, millal, aga tema keelab suvel võtta ja dikteerib ka ette, millal keegi tohib puhkust võtta. Kas iga töötaja peab saama suvel puhata 2 nädalat korraga?"

Kommenteerib Tööinspektsiooni nõustamistegevuse koordinaator Anni Raigna:

"Tööandja saab töötajate puhkuse kasutamise aega määrata igal aastal esimese kvartali jooksul, kui koostab puhkuse ajakava. Kui tööandja 31. märtsiks puhkuste ajakava koostanud ega teatavaks teinud ei ole, siis võib küll iga töötaja jääda puhkusel enda poolt soovitud ajal, teatades sellest 14 kalendripäeva ette. Kui tööandja järgib seaduse nõudeid ja koostab puhkuste ajakava, siis võib juhtuda, et kõik töötajad ei saa puhkust kasutada suvel ja neile sobival ajal. Seda just nendel juhtudel, kus töötaja soovid ettevõtte vajadustega ei ühti.

Põhipuhkuse andmise kord on reguleeritud töölepingu seaduse (TLS) §-s 68. Üldreegel on, et põhipuhkust tuleb võimaldada ja kasutada kalendriaasta jooksul ja täies ulatuses. Samas koostab tööandja puhkuste ajakava lähtudes eelkõige oma ettevõtte vajadustest ning arvestades võimalusel töötajate soovidega. Puhkuste ajakava koostamisel ei ole tööandja kohustatud rahuldama kõigi töötajate soove ning võimaldama puhkust just sel ajal, kui töötaja tahtis, vaid ta arvestab eelkõige seadusega ettenähtud soodustatud isikute soovidega ning kui seejärel veel võimalik, siis ülejäänud töötajate soovidega, aga vaid juhul, kui see on kooskõlas ettevõtte huvidega.

TLS § 69 lg 1 kohaselt määrab põhipuhkuse aja tööandja, arvestades töötajate soove, mis on mõistlikult ühitatavad tööandja ettevõtte huvidega. Näiteks ei pea tööandja arvestama töötaja soovi võtta puhkust ettevõtte kõige kiirematel kuudel aasta lõikes - olgu selleks siis kasvõi suvi. Oluline on võimaldada töötajale väljatöötatud puhkuse kasutamist enne puhkusenõude aegumist. Siiski peab tööandja arvestama puhkuse soove, mis tulevad TLS § 69 lg-s 7 nimetatud isikutelt ja sätestatud olukordades. Õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal on naisel vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust; mehel vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal; vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last; vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, - lapse koolivaheajal ja koolikohustuslikul alaealisel - koolivaheajal."