JURIST SELGITAB: Tööandja peab kindlustama töötajale töö

  • palk-ee
  • Teema autor
  • Administraator
  • Administraator
Veel
18 aastat 2 kuud tagasi #26894 lisas palk-ee
Helve Toomla, ametiühingute juristMind võeti teenindusasutusse tööle põhikoha ja täistööajaga,...

JURIST SELGITAB: Tööandja peab kindlustama töötajale töö

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Asta Treima
  • Külastaja
  • Külastaja
18 aastat 1 Kuu tagasi #26895 lisas Asta Treima
Asta Treima vastas teemale Tööseisak
Äriettevõtte juht kuulutas välja tööseisaku kuni järgmiste korraldusteni. Äriettevõtluseks renditi pinda ja tänaseks on rendileping lõpetatud. Tööseisaku ajal on töötajal õigus olla kodus.Kuna tööseisak ei ole tingitud töötajate süül siis soovivad nad töölepingu lõpetamist vastavalt seadusandlusele ja õigustatud hüvitistele. Tööandja aga viivitab.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.

  • Janar
  • Külastaja
  • Külastaja
18 aastat 1 Kuu tagasi #26906 lisas Janar
Janar vastas teemale Tööseisak
Tere.
Päris keeruline asi. Tööandja ei saa nii, et kuulutab välja töösesaku, ta saab :
Paragrahv 68. Osalise tööaja rakendamine või osaliselt tasustatava puhkuse andmine töömahu või tellimuste ajutisel vähenemisel



(1) Töömahu või tellimuste ajutisel vähenemisel on tööandjal oma asukoha (elukoha) tööinspektori nõusolekul õigus kokkuleppel töötajaga kehtestada töötajale kuni kolmeks kuuks aastas osaline tööaeg või saata töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele samaks tähtajaks. Tööinspektorilt nõusoleku taotlemisel esitab tööandja põhjenduse töö jätkamise võimaluste kohta ning töötajaid esindava organisatsiooni või isiku arvamuse.



(2) Osalise tööaja kehtestamisest või osaliselt tasustatavale puhkusele saatmisest on tööandja kohustatud teatama töötajale kirjalikult vähemalt kaks nädalat ette. Töökorralduse nimetatud muudatustega mittenõustumisel on töötajal õigus nõuda töölepingu lõpetamist paragrahv 82 alusel.



(3) Käesoleva paragrahvi alusel rakendatava osalise tööaja kestus ei või olla alla 60% töölepingus ettenähtud tööaja normaalkestusest ja osaliselt tasustatava puhkuse ajal makstav puhkusetasu ei või olla väiksem kui 60% miinimumpalgast.
Paragrahv 69. Vastutus töötingimuste seadusevastase muutmise ja tööandja seadusliku korralduse täitmata jätmise eest



(1) Kui tööandja seadusevastaselt viib töötaja üle teisele tööle või muudab muid töölepingu tingimusi, on töötajal õigus nõuda ennistamist endisele tööle, samuti muude kokkulepitud töötingimuste taastamist ning kuni nende seaduserikkumiste kõrvaldamiseni saamata jäänud töötasu maksmist.



(2) Kui töötaja jätab oma süü tõttu täitmata tööandja seadusliku korralduse teisele tööle üleviimise kohta, on ta kohustatud hüvitama tööandjale sellega tekitatud kahju, kuid mitte rohkem kui oma ühe kuu keskmise palga ulatuses.



Paragrahv 70. Töölepingu tingimuste muutmise vormistamine



Töölepingu tingimuste muutmine vormistatakse kirjalikult töölepingus. Muudatustele kirjutavad alla tööandja või tema esindaja ja töötaja.






(4) Tööandjal on keelatud töötajale ette teatada tema koondamisest ajal, mil talle on kehtestatud osaline tööaeg või ta on saadetud osaliselt tasustatavale puhkusele.



(5) Tööandjal on keelatud töötajale kehtestada osalist tööaega või saata teda osaliselt tasustatavale puhkusele ajal, mil talle on ette teatatud töölepingu lõpetamisest käesoleva seaduse paragrahv 86 punkti 3 alusel.



(6) Kui tööandja rakendab osalist tööaega või saadab töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele ilma töötaja või tööinspektori nõusolekuta, siis on tööandja kohustatud töötajale maksma hüvitust saamata jäänud palga ulatuses.

Palun Sisene või Loo konto vestlusega liitumiseks.