Helve Toomla,
ametiühingute jurist

Kuidas vormistada töötaja töölt puudumist, kui nädal aega tööl olnud töötaja puudub kokkuleppel tööandjaga kaks päeva töölt?

Kas töötaja peaks kirjutama avalduse, et soovib palgata puhkust, mille siis tööandja rahuldab? Kui otsustatakse, et töötajale antakse palgalist puhkust, kas siis on võimalik see palgast kinni pidada juhul, kui töötaja peaks enne töölt lahkuma, kui tal tekib õigus neid puhkusepäevi saada?

Kokkuleppel on mõlemad variandid võimalikud. Tööandja nõusolekul võib saada nii palgata kui ka tasulist puhkust. Esimesel tööaastal tekib töötajal tasulise puhkuse nõudeõigus küll alles pärast vähemalt kuuekuulist töötamist, kuid poolte kokkuleppel võib juba esimesel töö-aastal anda puhkust täies ulatuses, sõltumata töötatud ajast.

Peab kinni

Kui töötaja enne tööaasta täitumist töölepingu lõpetab, võib tööandja ilma töötaja nõusolekuta tema palgast kinni pidada väljatöötamata puhkusepäevade tasu. Kinnipidamine ei ole lubatud, kui tööleping lõpetatakse tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise või tootmis- või töökorralduses tehtud muudatuste tõttu (töölepingu seaduse § 82), töötaja asumisel valitavale ametikohale (§ 85), tööandjaks oleva äri- vm ühingu või asutuse likvideerimisel (§ 86 p 1), tööandja pankroti väljakuulutamisel (§ 86 p 2), töötajate koondamisel (§ 86 p 3), töötaja mittevastavusel oma ametikohale või tehtavale tööle tööoskuse või tervise tõttu ( § 86 p 4) või töötaja pikaajalise töövõimetuse tõttu ( § 86 p 9).

Palgast kinnipidamisel peab töötajale igal juhul jääma teatav osa, mis sõltub tema ülalpeetavate arvust ja kehtiva alampalga suurusest. Töötasu arestimise (kinnipidamise) skeem on koduleheküljel www.just.ee/21937.


mim vastas teemale: #35876 16 aastat 3 kuud tagasi
See vist pole päris õige koht sellele küsimusele. Siin räägitakse enamjaokt palgast ja töösuhetest.

Lapsel on õigus saada ülalpidamist mõlemalt vanemalt. Kui vanem lapse kasvatamises ei osale ega last rahaliselt ei toeta, on lapsel õigus saada vanemalt kohtu otsusel igakuiselt elatist ehk nn alimente vähemalt pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära. Juhul kui vanemad pole lapse ülalpidamise osas juba leidnud kokkulepet, tuleb esitada hagi kohtusse. Alaealise lapse seadusliku esindajana saab lapse nimel hagi esitada lapse vanem või eestkostja. Elatis määratakse alates hagi esitamise ajast, st mitte tagasiulatuvalt. Täpne elatis lapsele määratakse kindlaks lähtudes lapse vajadusest ja kummagi vanema varalisest seisundist. Teise vanema elatise maksmise kohustuste mittetäitmisel tuleks pöörduda kohtuotsusega kohtutäituri poole. Kohtutäituri seaduse alusel võtab kohtutäitur elatise sissenõudmiselt tasu.

Kätte saadud elatise summalt maksab reeglina tulumaksu elatise saaja ja elatise maksjal on õigus see oma tulust maha arvata.
maaja sooär vastas teemale: #35870 16 aastat 3 kuud tagasi
kas keegi oskaks mulle nõu anda,et kui palju ma peaksin seaduse järgi alimente saama,kui mul on 3 last ja laste isa töötab soomes ja saab head palka.Abielus me ei olnud aga elasime koos 14 aastat.Laste isa on töötanud ja elanud soomes juba 6 aastat. Sooviksin väga teada mis õigused mul tegelikult seadusega ette nähtud on.