Nina Siitam, tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja:

Olen töötan ühes kohas alles teist kuud (katseajal). Sooviksin töölepingu lõpetada, sest töö iseloom ei meeldi mulle. Olen lepingu mitu korda läbi lugenud, kuid seal pole kirjas, kui pikalt pean lahkumisest ette teatama. Kui seal sellist asja kirjas ei ole, siis kas see tähendab, et võin lahkuda päevapealt, või on asi seaduses kuidagi teistmoodi sätestatud?

Tööleping peab sisaldama andmeid töölepingu lõpetamisest etteteatamise tähtaegade või nende määramise kohta. Kui teie töölepingus seda ei ole, on leping sõlmitud puudulikult. Katseajal töölepingu lõpetamise soovist peab töötaja ette teatama vähemalt kolm kalendripäeva. Tööandja on kohustatud kolmandal päeval avalduse saamise päevale järgmisest päevast arvates lõpetama töölepingu ja maksma lõpparve.

Mu tööandja on viivtanud palga maksmisega kuu aega. Karta on, et ka sel kuul jääb palk hiljaks. Kuidas oleks mul sellises olukorras kõige targem käituda? Kas vastab tõele, et kui lõpetan omal soovil töölepingu, siis ei saa ma töötukassast kompensatsiooni? Kas omal soovil lahkudes on üldse kunagi võimalik raha saada ja mida sellise tööandjaga pihta hakata?

Tööandja kohustus on maksta palka vähemalt kord kuus kindlaks määratud päeval. Kohustuse rikkumisel on ta kohustatud maksma viivist mitte vähem kui 0,5% väljamaksmisele kuuluvast summast. Kuidas lahendada olukorda, kui tööandja pidevalt viivitab palga maksmisega, sõltub sellest, kas soovite jätkata töötamist selle tööandja juures ja kui kaua kavatsete kannatada tööandja omavoli palga maksmisel. Kui tahate jätkata, siis peate tahes-tahtmata palga viivitamistega arvestama. Kui aga ei, on teil õigus nõuda töölepingu lõpetamist põhjusel, et tööandja rikub teie töölepingu tingimusi. Lepingu lõpetamise aluseks on töölepingu seaduse § 82. Töölepingu lõpetamisest tuleb ette teatada vähemalt viis päeva ja tööandja maksab koos lõpparvega hüvitist kahe kuu keskmise palga ulatuses. Sel alusel töölepingu lõpetamine annab õiguse taotleda töötukassast töötuskindlustushüvitist.