Agne Narusk

Põhja­li­kud elu­loo­kir­jel­du­sed ri­pu­vad ju­ba ka va­baa­ja- ja mee­le­-la­hu­tus­kesk­kon­nas.

Tö­öot­si­jad ei loo­da enam üks­nes töö­va­hen­dus­por­taa­li­des­se saa­de­tud elu­loo­kir­jel­dus­te­le, vaid pos­ti­ta­vad oma soo­vi in­ter­ne­tis kesk­kon­da, mis on tö­öand­ja­le võima­li­kult lä­he­dal.

Ilm­selt üks hin­na­tu­maid omasuguste seas on per­so­na­litöö­ta­ja­te eria­la­list, mi­da mo­de­ree­rib per­so­na­litöö aren­da­mi­se ühing Pa­re. Kui võrrel­da sealt vii­ma­sel kol­mel kuul lä­bi käi­nud tö­öot­si­mis­tea­de­te hul­ka teis­te eria­la­lis­ti­de oma­ga, lan­geb kaa­lu­kauss sel­gelt esi­me­se poo­le­le, näi­tab vaat­lus. Pa­re te­gev­ju­hi ko­hu­set­äit­ja Pi­ret Puss rõhu­tab, et nende mei­li­list on siis­ki eri-ala­se in­fo va­hen­da­mi­se ka­nal ja töö­ta­jaid ot­si­vad per­so­na­lis­pet­sia­lis­tid ik­ka sel­leks loo­dud töö­va­hen­dus­kesk­kon­da­dest. “Po­le põhjust kar­ta, et hea töö­ta­ja sealt sil­ma ei pais­ta või et neid külas­ta­tak­se vaid pis­te­li­selt. Per­so­na­litöö­ta­jad hoia­vad töö­va­hen­dus­por­taa­li­del va­ja­du­sel jooks­valt sil­ma peal,” ütleb ta.

Soovitan töötajat!

Ka per­so­na­litöö­ta­jad ise ka­su­ta­vad nii eria­la­lis­ti kui ka kit­salt Pa­re liik­me­te­le mõel­dud si­se­vee­bi sel­leks, et tea­da an­da soo­vist lei­da puu­du­v töö­ta­ja või tut­vus­ta­da hea kva­li­fi­kat­sioo­ni­ga, kuid töö­tu­rul olu­de sun­nil va­baks jää­nud ini­mest. Kuu al­gu­ses li­sas mei­li­lis­ti tea­te ka mit­mes et­te-võttes per­so­na­li­juh­ti­mi­se tee­nust pak­kuv Dual­team. Fir­ma juht Kai­re Soo­vik pa­lub en­da­ga ühen­dust võtta tö­öand­ja­tel, kel on pak­ku­da tööd tipp­ju­hi­le, joo­nes­ta­ja­le, büroo­ju­hi­le.

“Per­so­na­litöö­ta­ja­te ne­ti­kesk­kond on­gi sel­leks, et ka tao­list in­fot va­he­ta­da. Seal aval­da­tak­se eelkõige need töö­tu­rul va­ba­ne­nud töö­ta­jad, kel­le pä­de­vu­se eest jul­geb ame­ti­ko­ha­le soo­vi­ta­ja ka vas­tu­ta­da,” ütleb Soo­vik. “Igap­äe­va­sel­t ­ka­su­tan ka per­so­na­liot­sin­gu­por­taa­le. Isik­li­kult mi­nul po­le küll ae­ga aja­vii­te­por­taa­li­dest töö­ta­jaid ot­si­da või neid seal pak­ku­da.”

Üksi­kuid tö­öot­si­mis­tea­teid tu­leb aeg-ajalt ka raa­ma­tu­pi­da­mis- ja mak­suin­fo­por­taa­li www.RMP.ee, mi­da tea­ta­vas­ti loeb ena­mik Ees­ti raa­ma­tu­pi­da­jaid. Eral­di töö­kuu­lu­tus­te nur­ga­kest seal po­le, sest por­taa­li ju­hi Triin Ome­li sõnul po­le sel­leks het­kel va­ja­dust. Küll sa­tub te­ma sõnul por­taa­li foo­ru­mis­se pos­ti­tu­si, mil­les peaas­ja­li­kult al­ga­jad raa­ma­tu­pi­da­jad küsi­vad nõu, kui­das ja kust töö­koh­ta lei­da, mil­lest alus­ta­da. Sel­lest areneb väl­ja teis­te­le­gi hu­vi­tav vest­lus.

Tar­tu üli­koo­li ha­ri­dus­tea­dus­kon­na õpe­ta­ja­koo­li­tu­se pro­jek­ti­juht ja tu­le­vas­te õpe­ta­ja­te lis­ti oma­nik Alo Lõoke ütleb, et se­ni, ku­ni töö­kuu­lu­tu­si po­le pal­ju ning need on tõepoo­lest as­ja­li­kud, po­le ena­mi­kul lis­ti­liik­me­tel nen­de vas­tu mi­da­gi.

Vas­tu­pi­di, tu­le­vas­te õpe­ta­ja­te suht­lus­kesk­kon­nast on saa­nud hea pe­da­goo­gi oma ri­da­des­se nii mõni­gi kool, va­ja­li­ku töö­ko­ha nii mõni­gi tu­deng, rää­ki­ma­ta ela­mis­pin­na­mu­re­dest, mis on lis­ti­liik­me­te abil la­hen­da­tud. Vii­ma­se aja po­si­tiiv­sei­ma näi­te­na mee­nu­tab Lõoke juh­tu­mit, kus üks kool sai nen­de lis­ti kau­du en­da­le mõne tun­ni jook­sul kuus va­ja­lik­ku asen­dusõpe­ta­jat.

Kasutamata võimalus

“E­nim töö­koh­ta­de pak­ku­mi­si olen ko­ha­nud TÜ suu­res in­fo­lis­tis, aga see on siis üli­koo­li en­da eri­ne­va­te­le ame­ti­koh­ta­de­le,” ütleb mit­meid lis­te mo­de­ree­riv Lõoke. “Hea moo­dus on kuu­lu­tus­te sät­ti­mi­ne n-ö kuu­kir­ja­des­se, mil­les see ei häi­ri. Näib, et te­ge­li­kult po­le veel õpi­tud ära õige­te sihtrühma­de­ni jõud­mist. Eria­la­lis­ti­de kau­du võiks ise­gi roh­kem va­ja­lik­ku töö­va­hen­dust ol­la, il­ma et see re­gu­laar­set tö­ö-e­lu ja lis­tiõhus­tik­ku hal­vaks.”

Tö­öot­si­mi­se ja -pak­ku­mi­se tea­teid jõuab ka selt­si­de, ühin­gu­te, rühmi­tus­te, era­kon­da­de, kor­po­rat­sioo­ni­de si­se­lis­ti­des­se. Mees­kor­po­rat­sioon Re­ve­lia on üri­ta­nud oma lis­ti n-ö puh­ta­na hoi­da ehk väl­ti­da ot­se­selt kor­po­rat­sioo­ni elu ja/või tei­si lu­ge­jaid mit­te­puu­du­ta­va­te kir­ja­de pos­ti­ta­mist, ütleb 66-liik­me­li­se kin­ni­se lis­ti oma­nik ja mo­de­raa­tor Ind­rek Toom. Mis aga ei tä­hen­da, et kor­po­ran­di püha ko­hus­tust kam­raa­di hä­das ai­da­ta ja toe­ta­da ei täi­de­taks. “Se­da võin küll jul­gelt väi­ta, et igas kor­po­rat­sioo­nis (ka eri kor­po­rat­sioo­ni­de va­hel) on sõprus­si­de­me­te kau­du lei­tud vä­ga pal­ju töö­koh­ti-töö­ta­jaid – isik­lik tut­vus ja usal­dus on vä­ga täht­sad,” nen­tis Toom. “Vest­lus­te, mei­li­de ja te­le­fo­nikõne­de kau­du lii­gub sel tee­mal vä­ga pal­ju in­fot. Ise­gi olen nii kaks töö­koh­ta leid­nud ja nüüd ka kaks töö­ta­jat.”

Kommentaar

Andres Junkur
CV-Online Estonia OÜ ärijuht

Kindlasti ei asenda temaatilised listid kunagi töövahendusportaale. Näiteks CV-Online’i andmebaasis kasvas Eesti tööotsijate hulk tänavu üheksa kuuga 18 protsenti. Temaatilise listi kaudu töö otsimine on pigem lisavõimaluseks tööportaalidele või personali sihtotsingule keskendunud teenusepakkujatele. Olukorras, kus tööotsijate ja töötute arv kasvab ning tööandjate nõudlus uute töötajate järele väheneb, suureneb ka tuttavate kaudu leitud töökohtade hulk. Samal ajal on ainuüksi listi saadetule lootma jäämine väga lühinägelik. E-kirjade hulk kasvab pidevalt ning on suur tõenäosus, et listi saadetud töösoov võib jääda tähelepanuta või mattuda vanade kirjade alla. Kindlasti aga ei toimi listid oskustöölise või mõne lihtsama töö tegija koha leidmisel.