Erik Müürsepp

Vihjed ümbrikupalga maksmise kohta pani maksuameti puistama sularahas arveldajaid.

Maksu- ja tolliamet (MTA) kontrollis eelmisel nädalal üle Eesti ligi 300 ettevõtte majandustegevust. Luubi alla võeti väikepoodide ja kohvikute arvepidamine ning ka töötajate nimekirjad. Pooled ameti kontrollitud teenindusettevõtted varjasid käivet või maksid ümbrikupalka.

Korraga 20 linnas tehtud suurreidi käigus tuvastati töötajaid, kes ei olnud deklaratsioonides kajastatud või kelle deklareeritud töötasu oli oluliselt väiksem neile tegelikult makstavast tasust. Reidi käigus tuli ette ka juhtumeid, kus firma töötajad haarasid oma asjad ja jooksid ära, kui ametnikud end esitlesid.

OÜ Viitna Kõrts juhi Roman Kusma sõnul külastati Rakvere kandis vähemalt viit ettevõttet, kus kuulati üle kõik töötajad. Tema sõnul on kõik baaride omanikud nördinud, et praegu selline reid korraldati. „Praegu on juba selge, et ka suvel ei tule selliseid käibeid nagu eelmistel aastatel,” lausus Kusma. „Praegu on võetud pihtide vahele väiksemad tegijad – riiki see ilmselt mülkast välja ei too.” Tema hinnangul tekitab selline pigistamine väiksemates ettevõtjates käegalöömise tunde, mistõttu lõpetavad neist mitmed sügisel tegevuse sootuks.