Helve Toomla
ametiühingute jurist

Olen erafirmas meditsiinitöötaja. Täiskasvanute koolituse seaduse järgi peaks tööalaseks koolituseks võimaldatama aastas kuni 14 päeva puhkust koos keskmise palga säilitamisega. Minu palga aga moodustab teatud protsent minu poolt firmale sissetoodud summast. Kuidas arvestatakse sellisel juhul koolituse ajal makstavat keskmist palka? Kas tuleb lähtuda eelnevast kuust või võetakse mitme kuu keskmine? Kui koolitus toimub näiteks teises linnas, kas siis peab tööandja hüvitama ka sõidu- ja majutuskulud?

Eeldan, et küsija töötab töölepingu alusel, sest täiskasvanute koolituse seadus ei kehti neile, kes töötavad näiteks käsundus- või töövõtulepinguga. Töölepingulise suhte puhul ei saa olla nii, et palk moodustub terves ulatuses teatud protsendina firmale sissetoodud summast. Seaduse kohaselt on töölepingu kohustuslikuks tingimuseks palga-määr, mis ei või täistööaja korral tänavu olla alla 3000 krooni kuus. Palgamäärale (põhipalgale) võivad lisanduda lisatasud sõltuvalt firmale teenitud summast. Palga moodustavadki põhipalk, lisatasud, töö eest makstavad preemiad ja vahel ka juurdemaksed kokku.

Tööalaseks koolituseks antava õppepuhkuse tasu arvutatakse valitsuse määrusega kehtestatud keskmise palga arvutamise korra järgi kuue kalendrikuu palga alusel. Keskmise palga leidmiseks summeeritakse kõik kuue kuu jooksul teenitud palgaosad. Saadud summa jagatakse üldjuhul sama kuue kuu kalendrijärgsete tööpäevade arvuga. Tööpäevade arvu vähendatakse töölt mõjuva põhjusega puudumise päevade võrra.

Määruse kohaselt tuleb kuut kalendrikuud hakata lugema tagasi päevast, mil tekkis keskmise palga arvutamise vajadus. Olgu selleks päevaks näiteks 31. oktoober, mil tuleb arvutada 1. novembril makstavat keskmist palka. Sel juhul summeeritakse palgad, mis on teenitud 1. aprillist kuni 31. septembrini, sest need on oktoobrile eelnenud kalendrikuud.

Sõidu- ja majutuskulud on tööandja kohustatud hüvitama tööalase lähetuse korral, see tähendab juhul, kui osavõtt koolitusest kuulub tööülesannete hulka. Muul juhul tööandjal seda kohustust seadusest tulenevalt ei ole ja töötajal tuleb nende kulude hüvitamises tööandjaga kokkuleppele jõuda või ise kulud kanda. Töö- või kollektiivlepingus võib aga kokku leppida, et tööandja hüvitab koolituse puhul ka sõidu- ja majutuskulud.