Kärt Anvelt, Mikk Salu

Napi häälteenamusega suruti riigikogus läbi töötutele mõeldud hüvitiste kärpimine.

Hoolimata sotsiaaldemokraatide jõulisest vastuseisust võttis riigikogu eile 51 poolthäälega (Reformierakond, IRL ja roheliste liige Maret Merisaar) vastu 1. juulil jõustuva uue töölepinguseaduse, mis kaitseb tööandjate huve.

Juulis jõustuva seadusega loodetakse kokku hoida umbes 1,1 miljardit krooni.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul on põhjust karta, et uue töölepinguseaduse jõustumine toob kaasa koondamislaine. „Me ei tea, kas töötuks jäänud inimesi on sügisel 10 000, 20 000 või 30 000. Kõik, kes te selle poolt hääletate, võtate nende inimeste taskust ühe kuupalga,” lausus Nestor enne lõpphääletust.

Muudetud seadusega tühistas riigikogu enamus senisest suuremad hüvitised töötutele, mis pidid hakkama kehtima 1. juulil.

Valitsuse hinnangul jookseks töötuse järsu kasvu tagajärjel töötukassa tühjaks, kui peaks hakkama varem kokku lepitud hüvitisi välja maksma.

Annab vabad käed

Seadus tõstab ka töötuskindlustusmaksu maksimummäära praeguselt 3%-lt 4,2%-le. See pole veel tõus, tegu on lihtsalt uue lubatud maksimummääraga. Sisuliselt annab see aga valitsusele siiski vabad käed.

1. juulil muutub ka haigushüvitiste kord, mille kohaselt hakkab tööandja töötajale haigestumise korral neljanda kuni kaheksanda päeva eest maksma senise 80% asemel 70% töötasust.

Lisaks kärbiti haige lapsega koju jäänud vanema hüvitist: 100% asemel hakatakse saama 80% palgast.

Riigikogu kiitis heaks ka plaani lõpetada õppelaenu kustutamine alates 1. juulist. Õppelaenu kustutamise võimalus jääb vaid praegustele lastevanematele ja avaliku sektori töötajatele, kes esitavad avalduse 1. juuliks.

Sotsid olid muu hulgas ägedalt vastu käibemaksu tõstmisele ja haigushüvitiste kärpimisele ning on varem lisaraha saamiseks välja pakkunud tulumaksu tõstmise 21%-lt 24%-le. Keskerakond on aga teinud ettepaneku kehtestada astmeline tulumaks (muidu 22%, alates 25 000 kroonist 33%) ning kärpida vanemahüvitise ülempiiri praeguselt 30 000 kroonilt 15 000-ni.

Sotside ja Keskerakonna ideid riigikogus ei toetatud.