Eile jõustunud töölepinguseaduse koondamist puudutavate nüansside vastu huvi tundvad ettevõtjad ummistasid tööinspektsiooni infoliini.

„On tunda seda, et tööandjad on oodanud uue seaduse jõustumist, et selle alusel hakata töölepinguid lõpetama,” kommenteeris tööinspektsiooni töösuhete osakonna juht Niina Siitam. „Oluliselt on tõusnud huvi seaduse rakendamise kohta, see on küll täiesti ilmne. Meie infotelefon on olnud hommikust saadik punane, peaaegu umbe läinud, sest küsimusi on selles osas väga palju,” lisas ta.

Infotelefonile helistajate seas domineerivad töövõtjad, kes soovivad infot selle kohta, kuidas uue töölepinguseaduse järgi kõige hõlpsamalt koondama hakata.

Samuti tuntakse huvi selle vastu, mis saab kehtivatest töölepingutest ja tööraamatutest ning muudest sellistest dokumentidest, mida uus seadus ette ei näe.

„Tavaliselt tuleb 5000–6000 kõnet kuus. Juunis oli kõnesid üle 10 000, kuid kõik ei ole pääsenud liinile seetõttu, et osa infotelefonile vastajaid on puhkusel,” rääkis Siitam eile. Kui palju inimesi on kolmapäeval koondamisteate saanud, seda töökaitseinspektsioonist ei osatud öelda.

Alates tänasest saavad kõik soovijad vaadata töötukassa veebilehel ID-kaardi abil töötukassas enda kohta tehtud otsuseid. Ka saavad ettevõtjad tänasest oma koondatud töötajatele hüvitist taotleda ID-kaardi abil. Aasta lõpuks peaks valmima sama rakendus ka töötuks registreerimise ja töötutoetuse taotlemise jaoks.

ID-kaardi abil saab koondatud töötajatele koondamishüvitist taotleda inimene, kes on äriregistris määratud ettevõtte esindusõigusega isikuks. Teenuse kasutamiseks peab ta ID-kaardiga sisenema töötukassa veebilehele www.tootukassa.ee ja sealt valima rubriigi „Koondamishüvitise taotlemine – e-teenus”. Juhiseid teenuse kasutamiseks saab avalduse esitamise käigus.

Ettevõtjatele mõeldud uut e-teenust saab kasutada töötukassa veebilehel spetsiaalses rubriigis.

Edaspidi on töötukassal plaanis e-teenusena pakkuda ka töötuna arvelevõtmiseks andmete esitamist, töötuskindlustushüvitise, töötutoetuse ja pankrotihüvitise taotlemist. Need e-teenused peaksid esialgse plaani järgi olema kasutusvalmis selle aasta lõpus.